Comentariu la programul electoral al lui Mircea Geoana (partea I)

Avand in vedere apropierea celui de-al doilea tur de scrutin incep o analiza a programului electoral al candidatului Mircea Geoana.

I. Introducere

1.1. Programul electoral al lui Mircea Geoana este intitulat ”O singura Roamnie” si cuprinde cinci teme majore:

a) Relansarea economiei romanesti;

b) Recastigarea increderii in actiunea statului;

c) Dezvoltarea Romaniei sociale,

d) Familia in centrul comunitatii;

e) Recastigarea demnitatii nationale.

1.2. Titlul programului electoral al lui Mircea Geoana ne induce in eroare atata timp cat in prezent, trecand peste pretentiile de autonomie ale maghiarilor din Judelete Covasna si Harghita, Romania este un stat unitar. Domnule Mircea Geoana, dati-ne voie sa va reamintim articolul 1, alin. (1) din Constitutie: ”Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.”.

1.3. Sau poate prin titlul acestui program electoral ati facut trimitere la unul dintre principiile care a stat la baza propagandei comuniste. Sa va reamintim, domnule Mircea Geoana, ca unul din fundamentele statului il reprezinta unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai, iar potrivit art. 16, alin. (1) din Constitutie: ”Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.”.

1.4. ”Tara noastra se afla intr-un moment de rascruce al istoriei sale, cand alegerile pe care le vom face vor determina cum va arata viitorul nostru, al tuturor, pentru cateva decenii de-acum inainte.”. De ce considerati, domnule Geoana, ca suntem la un moment de rascruce al istoriei? Doar pentru ca s-ar putea schimba presedintele Romaniei intr-un exercitiu democratic normal pentru o tara a Uniunii Europene. Sau pentru ca aveti sansa de a castiga Romania in urma unei intelegeri perverse cu PNL si UDMR in favoarea grupurilor de interese economice. Chiar si calculul este unul corect deoarece, introcandu-ne inapoi cu 20 de ani, ne vor trebui cateva decenii bune pentru a avea un viitor un pic mai luminos.

1.5. ”Avem de infruntat cea mai grava criza economica din ultimii 20 de ani, o criza care a obligat mii de firme sa isi inchida portile si sa isi trimita angajatii acasa. In acelasi timp, trebuie sa recladim increderea oamenilor in democratie si in institutiile fundamentale ale statului roman. Nu vom reusi sa construim Romania de maine daca milioane de cetateni aleg sa plece din tara si sa isi inceapa o noua viata peste hotare. Trebuie sa ne recastigam demnitatea si mandria de a fi romani.”. Criza economica cu care se confrunta Romania este o consecinta a crizei economice mondiale, iar aparitia ei in Romania era iminenta. Sa va reamintim, domnule Geoana, ca ati fost la guvernare in perioada 2005-2009 (direct ori indirect), dar ati esuat in a lua masuri pentru a preintampina efectele dezastruoase ale crizei economice. Pe timp de criza, falimentul unor societati comerciale, pierderea locurilor de munca, reprezinta consecinte normale ale caderii economiei. Domnule Geoana, romanii nu au incredere in democratie si in institutiile fundamentale ale statului deoarece ”patronul” dumneavoastra, domnul Ion Iliescu, a instaurat incepand cu 1990 un regim neocomunist, ale carui consecinte se resimt si astazi in intreaga societate romaneasca. Cat despre ”demnitatea si mandria de a fi romani” nu ne-am castiga-o o data cu alegerea dumneavoastra. O calatorie in istorie ne-ar lamuri asupra momentelor cand ne-am pierdut demnitatea, dar din pacate nu avem timp sa ne alaturam dumneavoastra in rememorarea unor evenimente triste ale istoriei. Totusi, din istoria recenta, va reamintim realegerea lui Ion Iliescu in functia de presedinte al Romaniei si guvernarea Adrian Nastase.

1.6. ”Anul acesta se implinesc 20 de ani de la Revolutie. Daca ne uitam in urma, ne dam seama cat de departe am ajuns. Tara noastra este astazi membra a familiei europene, putem calatori oriunde in Europa si in lume si avem voie sa spunem tot ce gandim fara sa ne fie teama ca vom fi pedepsiti pentru asta. ”. Domnule Geoana urmariti in continuare sa falsificati istoria? Va reamintim ca in decembrie nu am avut de-a face cu o revolutie, ci cu o lovitura de stat. Cat de departe am ajuns, domnule Geoana? Doar pentru ca ne bucuram de liberatea de exprimare si de libertatea de circualtie, nu putem spune ca am ajuns prea departe. Cat de parte va uitati in urma, domnule Mircea Geoana pentru a concluziona ca am ajuns departe. Mai sus spuneati ca suntem la un moment de rascruce in istorie, iar mai jos spuneti ca milioane de romani sufera datorita saraciei. Pai, hotarati-va stimabile domn, incercati sa introduceti coerenta in programul dumneavoastra electoral. Ori nu puteti, pentru ca este doar demagogie. Dar sa trecem mai departe.

1.7. ”In ultimii 5 ani, acesti oameni au fost ignorati de un regim politic care a avut grija doar de cei putini si bogati. Au fost abandonati de un presedinte preocupat in primul rand de intarirea puterii sale politice si mai putin de bunastarea cetatenilor sai. Au fost condusi prin dezbinare intr-o perioada cand aveam nevoie, mai mult decat oricand, de unitate si consens.”. Domnule Mircea Geoana sa va readucem aminte ca ati facut parte din regimul politic la care faceti referire. Sa intelegem ca acesta a fost obiectivul oamenilor dumneavoastra? Pai inseamna ca Basescu a avut dreptat domnule incercand sa demaste grupurile de interese economice si partidele politice care vor sa imparta Romania. Presedintele Basescu a urmarit doar asigurarea unei majoritati parlamentare care sa nu il determine la compromis. Or, compromisul este cel care leaga alianta PSD-PNL-UDMR. Trist, domnule Geoana.

(va urma)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: